Tavattiin Jessica maanantaina yhdeltätoista tutulla Sipoon nurmikentällä. Keli oli todella kylmä, mutta lunta ei onneksi ollut paljon ja aurinko paistoi täydellä talviteholla. Vähän huolestutti miten Danten kanssa sujuisi kun eilen se oli varastanut pöydältä vuokallisen moussakkaa ja juonut päälle hirveästi vettä, mutta valtava vatsa oli onneksi kutistunut ja Dantella oli ihan mielettömästi energiaa taas vaihteeksi...

Aloitettiin luoksetulolla. Dante ei meinannut malttaa odottaa käskyä ja varasti kun Jessica sanoi "käsky". Eteentulo ihan paska, pysähdykset ok. Saatiin seuraavia treenivinkkejä:

  • Kun jätät, käänny Dantea kohti ja peruuta pois. Kehu sitä kun se makaa hiljaa ja toista "paikka"-käskyä.
  • Jatka maahanmenon treenaamista. Pysyy nyt hyvin paikoillaan, mutta maahanmeno oli aika hidas. Seisominen oli tosi nopea ja hyvä. Muista treenata sitä, ettei Dante saa liikkua kun sanotaan "käsky".
  • Eteentuloa pitää vielä hinkata ja hinkata. Tulee ihan reippaasti oikean jalan eteen. Nyt mieleen tuli se, että jos seison jalat ihan kiinni niin se näyttää paremmalta.

Sitten siirryttiin seuraamiseen. Näytin ensin hihnassa ja sitten ilman hihnaa. Muutaman liikkeen jälkeen tehtiin vielä hihnalla mutta pidempiä pätkiä niin että mä kävelin nopeammin.

  • Kun treenaat hihnassa, tee edistämisestä nyppäyksen ja kiellon lisäksi peruutus. Peruuta muutama askel ja jatka siitä suoraan ilman perusasentoa. Näin Dante ymmärtää peruutuksen samaksi asiaksi kuin hihnan nyppäyksen ja sen voi liittää vapaana seuraamiseen.
  • Kävele nopeammin! Danten on vaikea kulkea niin hitaasti kuin mä kävelen ja se aiheuttaa seuraamiseen levottomuutta. 
  • Jatka hihnan kanssa treenaamista, mutta treenaa välillä myös ilman hihnaa ja pikku hiljaa lisää vapaana seuraamisen määrää ja palaa hihnaan vain välillä.
  • Oma huomio: Pakko alkaa vihdoin ottamaan myös sitä juoksua ja erityisesti treenata sitä että sen jälkeenkään ei saa edistää!

Nyt kun Dante oli päästänyt vähän höyryjä siirryttiin tunnariin. Jessicalla oli mukana aivan hajuttomia uusia kapuloita ja hän vei oman pihdeillä kasaan, kuitenkin ihan reunaan. Lähetin Danten n. 5 metrin päästä ja toistin "nätisti"-käskyn juuri ennen kapuloita. Dante juoksi suoraan omalle, nosti suuhun, tiputti, haisteli väärät läpi (ei koskenut!!) ja toi oman! Jätettiin se sitten siihen, ei otettu enempää.

  • Nyt vaan treeniä ja treeniä jolla vahvistat tätä. Älä kiellä jos "hamuaa" vääriä, kunhan ei selvästi ota suuhun.
  • Pikku hiljaa pitäisi vähentää "nätisti"-käskyjen määrää ja saada siitä ekasta käskystä se käsky jolla Dante lähtee.
  • Lisätään hitaasti matkaa tunnareihin kunnes päästään sinne koematkaan.

Tehtiin seuraavaksi kaukkareita. Näytin kaukkarit läpi ja kerroin ideastani opettaa maahanmenon käsikäskystä myös maate peruuttamisliike joka voisi korjata ongelmaa.

  • Jessica ehdotti, että voisi treenata ison laudan kanssa joka olisi Danten edessä ja estäisi eteentulon.
  • Toinen voisi olla takana seisovalta kaverilta tuleva palkka. Tämä voisi olla siinä mielessä hyvä, että kisoissa liikkeenohjaaja seisoo aina koiran takana...

Lopuksi tehtiin ruutua. Se meni tosi hyvin eikä siitä tullut paljoa kommenttia. Sitä ruudussa rauhallisesti pysymistä pitää vaan vieläkin treenata...

Kaiken kaikkiaan Jessica oli sitä mieltä että Dante on edistynyt valtavasti ja mä olen tehty paljon töitä sen kanssa, joka on kyllä totta. Olipa kiva huomata että ollaan oikeasti edistytty ja ehkä uskallutaan keväällä jo kisoihin? Onneksi noihin näyttäisi olevan ilm. aika, joten ei vielä ole kiirrettä päättää että mennäänkö.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sitten vein Danten autoon ja otin Dracun treenikentälle. Pentu oli kanssa täynnä virtaa ja koitti jatkuvasti käydä mun repulta hakemassa leluja, possu! :)

Aloitettiin kaukkareilla. Näytin ensin istu-maahan-istu, joka meni tänään jostain syystä huonommin kuin yleensä. Olisikohan uusi istu-seiso sekoittanut pennun päätä? Ehkä pitäisi jättää i-m-i kunnes Dracu osaa i-s-i? Anyway, tämän jälkeen näytettiin vähän uutta istu-seiso-istu:a.

  • Ole tarkkana ettet palkkaa mistään muusta kuin juuri siitä mitä haluat. Eli ei palkata "vähän sinnepäin". Varsinkin maahan-istu:ssa saa olla tarkka ettei peppu liiku eteenpäin.
  • Istu-seiso:ssa varo ettei Dracu ota liikaa askelia eteenpäin vaan vain nousee. Kuulemma Dracu nousee hyvin takapainoisesti, joka on hyvä sillä siitä asennosta on helppo mennä taaksepäin istumaan.
  • Muista palkata myös odotuksista jottei tule ennakoimista. Välillä palkkaa nimenomaan vahdosta klikkerillä.

Sitten siirryttiin seuraamiseen. Tässä on ollut ongelmana välillä katoava katsekontakti sekä edistäminen. Näytin seuraamista ensin ja sitten Jessica auttoi naksuttelemalla hyvistä seuraamispätkistä.

  • Nyt pitäisi ottaa Dracun kanssa tiukka asenne tähän seuraamispaikkaan ettei siitä tule uutta Dantea! Aina kun edistää, pitää kieltää ja peruuttaa samalla tavalla kuin Danten kanssa, huonosta kontaktista sama.
  • Pitäisi kävellä nopeammin Dracunkin kanssa. En tajua miksi mä olen ottanut tavaksi hiippailla aina kun on koira seuraamassa, mutta Dracun on vaikea pysyä oikeassa tahdissa mun kanssa.
  • Paljon lyhyitä, yhden tai kahden askeleen pätkiä joita voisi tehdä ihan kotona vaikka seinän avulla.

Seuraavaksi tehtiin tunnaria. Ollaan tähän mennessä tehty ihan vaan oman piilotusta ja halusin vinkkejä että miten tästä pitäisi edetä. Tehtiin eka yksi oman piilotus ja sitten Jessica vei n. 5 metrin päähän kasan vääriä ja piilotin oman. Dracu juoksi väärille, otti yhden suuhun, pysähtyi ja mietti selvästi hetken, pudotti väärän ja kävi etsimässä oman! Mun lapsinero :) Tunnarin jälkeen pohdittiin vielä Dracun haluttomuutta tuoda mulle tunnaria ja treenattiin Jessican ideaa.

  • Käy ostamassa täysin hajuttomia tunnareita joiden kanssa jatkat tätä samaa pikku hiljaa lyhentäen väärien ja oman matkaa toisistaan.
  • Muista tehdä a) "vääriä" tunnarin piilotuksia jotta Dracu ei opi katsomaan silmillään minne kapula piilotetaan ja b) tee tunnariin ennakoiva juttu jotta Dracu oppii että nyt tehdään tunaria.
  • Koska Dracu ei haluaisi tuoda tunnaria mulle vaan pysähtyy ja kun naksutan se tiputtaa tunnarin ja tulee luokse. Treenaa tunnaria ekstraherkulla jotta Draculla olisi kiire tuoda tunnari mulle. 
  • Tunnarin pitoa ja tuontia pitäisi treenata niin, että annan Draculle tunnarin, sanon "pidä" (joka on jo tuttu käsky) ja sitten innostan Dracua liikkumaan kanssani toistaen "pidä"-käskyä ja naksutan kun Dracu liikkuu kanssani tunnari suussa.

Lopuksi näytin vielä liikkeestä maahanmenoa, jossa ei nyt (vielä) ole mitään ongelmaa. Maahanmeno on kuulemma nopea ja hyvältä näyttää. Jessica oli kanssa sitä mieltä, että tämä pitää treenata kunnolla ennenkuin kannattaisi alkaa treenata liikkeestä seisomista.

Dracukin on edistynyt valtavasti ja sen kanssa on ilo treenata koska se on intensiivinen, keskittymiskykyinen, taistelutahtoinen, ahne, ei yhtä korkeaviritetty kuin Dante ja juuri sopiva sekoitus pehmeyttä ja kovuutta. Iloa mulle aiheutti myös se, että Dracu toi treenien aikana mulle leluja jota ei se ikinä tee! :) Fiilikset on katossa ja sormet syyhyää että pääsen taas treenaamaan!