Suunnattiin Kirkkonummen hallille torstaiaamuna ja perjantaiaamuna Silvia Trkmanin kurssille. Aloitettiin tutustumalla rataan joka aamu klo. 09.00 ja Silvia katsoi miten me kaikki tehdään ja mihin pitäisi kurssilla kiinnittää huomiota. En tässä nyt pahemmin analysoi Danten ja mun ratoja, mutta muutama hyvä treeni-idea saatiin.

Tiukat käännökset: (cik/cap)

Silvian mielestä meidän kaikkien heikkous oli käännökset. Hän lähtisi opettamaan oman sanan tiukalle käännökselle molempiin suuntiin. Sitten hän näytti La:n kanssa miten kouluttaa nämä tiukat käännökset: Aloita jollakin kierrettävällä jonka yllä voit auttaa kädellä, esim. liikennetötsä, roskis tai kivi. Opeta koiraa kiertämään se todella tiukalla kaarroksella ja toista käännöskäskyjä. Kun koira on päässyt tästä jyvälle lisää etäisyyttä ja lähetä koiraa kiertämään tötsää itsekseen joko kerran tai useamman kerran peräkkäin. Kun koira taitaa tämän hyvin, siirry käyttämään hyppysiivekettä. Tee tämän kanssa samat vaiheet alusta asti kuin teit tötsän kanssa ja ala pikkuhiljaa tuomaan myös korkeutta esteeseen. Muista, että heti kun kaari alkaa suurentua siirryt matalampaan hyppyyn ja treenaat vielä sitä. Erityisesti kun koulutat tätä jo agilityn osaavalle koiralle on tärkeää että koira ei missään vaiheessa yhdistä sitä normaaliin hyppyesteeseen. Treenaa alempia vaiheita myös niin, että näitä harjoituksia on radassa, tullaan esim. putkesta kovaa ja tehdään tiukka cik tai cap siivekkeen ympäri ja juostaan taas putkeen. (Hyvä harjoitus oli niin, että meillä oli kaksi u-putkea vastakkain ja yksi hyppy sivuttain siinä välissä. Sitten haettiin vauhtia putkilta ja tehtiin välillä hypyllä pitkä hyppy tai sitten käännös.)

Lisää Silvian metodista täällä.

Juoksukontaktit:

Toisena päivänä teemana oli juoksukontaktit, joiden opetuksen Silvia näytti apukoiran avulla. Tämä kiinnosti erityisesti sillä nämä olin päättänyt opettaa seuraavalle koiralleni jo ennen Dracun tuloa taloon ja opetus aloitetaan heti kun Dracun koipi on kunnossa. Treeni aloitetaan siitä, että hankitaan hyvin ohut, suht. paksu ja pitkä lauta. Ensin juoksutetaan koiraa vain tämän yli esim. niin, että kaksi ihmistä juoksuttaa koiraa välissään tai koira juoksee lelulle tms. Hyvin tärkeää on se, että koira saadaan alusta lähtien juoksemaan täysiä! Sitten kun koira juoksee tätä hyvin niin lähdetään tosi pikku hiljaa nostamaan toista puolta korkeammalle ja vaihdetaan lauta ohueeseen, pitkään ja kapeampaan malliin. Koiran voi antaa ottaa vauhtia ihan maasta kunnes lauta on niin korkea ettei se enään hyppää sille vaivattomasti. Sitten pitää siirtyä käyttämään esim. pöytää tai muuta josta koira voi vain juosta laudan alas. Tässä vaiheessa olisi hyvä että koiralla on joku lelu tai palkka mihin se voi fokusoida. Se, että siellä on lelu ja koira saa palkan kun se tekee väärin ei haittaa, sillä sille opetetaan että jos klikkaa niin palkka on vielä sata kertaa hauskempi, esim. riekkumista omistajan kanssa lelun kera. Kun koira suorittaa jo jyrkempää lankkua voidaan alkaa treenata myös käännöksiä niin, että pistetään joku rima tms. pystyyn lankun loppuun toiselle sivulle ja opetetaan koiralle että sen on ohitettava rima ennenkuin se saa kääntyä. Tähän kannattaa käyttää myös vasen/oikea-käskyjä. Sitten kun vaihdetaan puomille niin aloitetaan niin, että koira nostetaan ensin alastulon alkuun ja siitä lähdetään viemään aloituspaikkaa taaksepäin. A:ta ei sitten tarvi erikseen oikeastaan treenata.

Silvian juoksukontakteista lisää täältä.

Temput:

Silvia korosti paljon temppujen merkitystä koiran fysiikalle ja näytti mielettömän määrän temppujan La:n kanssa. Hän kertoi, että omilla pentukursseillaan agilityyn saadaan siirtyä vasta kun "perustemput" ovat hallinnassa. Moni näistä tempuista vahvistaa erityisesti takaosaa ja auttaa koiraa opettelemaan hallitsemaan kroppansa ainutlaatuisella tavalla. Lisäksi ne parantavat ohjaajan ja koiran suhdetta. Hyviä temppuja takapään vahvistamiselle olivat mm. Istuminen niin, että etujalat ovat ylhäällä, seisominen takajaloilla sekä näiden kahden asennon vaihtaminen. Myös näiden treenaaminen pehmeällä alustalla on erityisen hyvä harjoitus. Hyvää jalkojen hallintaa voi opettaa "purkkiin menolla" eli koira opetetaan asettumaan pieneen purkkiin niin että sen kaikki jalat ovat siellä. Toinen hyvä on 2off 2on harjoitukset esim. kirjan avulla. Kolmas on se, että koira seisoo etujalat purkilla ja seuraa sivulla joko myötä -tai vastapäivään. Vähän vaativampi versio on se, että koira seisoo takajalat purkilla ja tekee samoin. Etupäätä voi treenata etujaloilla seisomisella ja eri tassujen nostamisella, esim. Silvian koira osasi nostaa vasemman etutassun ja oikean takatassun samanaikaisesti sekä vasemman etu -ja takajalan samanaikaisesti! Selkää harjoittaa hyvin jalkojen välissä kasin tekeminen etuperin ja myös kasin teko peruuttaen! Myös perus peruutus on hyvä treeni selälle. Itsensä ympäri pyörähtämiseen voi liittää "vasen" ja "oikea"-käskyt ja käyttää näitä myös radalla. Silvia oli sitä mieltä, että Dantea nämä takapään harjoitukset voisi erityisesti hyödyttää.

Lisää Silvian temppuja voi löytää täältä.

Siinä oli aika lailla kaikki luentoaiheet pähkinänkuoressa, radat liitän tänne kun saamme ne. Tehtiin joka päivä vain yhtä rataa josta oli sitten monta eri versiota. Silvia kertoi treenaavansa mielellään samalla radalla eri versioita niin, että alku oli sama sillä näin koira oppii ettei kannata ennakoida vaikka rata saattaisi tuntua samalta. Tehtiin n. 3 rataa/päivä ja kyllä väsytti aika mielettömästi perjantai-iltana. Oli ollut sen verran rankka kurssi että päätettiin jäädä kotiin lauantaina ja jätettiin Riihimäen kisat väliin.