Vietettiin viikonloppu AST:n kentällä, lauantaina Teemu Linnan koulutuksessa ja sunnuntaina Niina-Liina Linnan koulutuksessa Danten ja Dracun kanssa. Hellettä oli "hieman", sunnuntaina taisi jopa lähennellä sitä 35 astetta!!  

Lauantaina treenattiin Teemun kimuranttia rataa josta saatiin Dracun kanssa monta tosi kivaa treenipätkää. Treenattiin 2x10min pätkissä jotta koirat jaksaisi paremmin ja Dracun kanssa treenattiin alun päällejuoksua. Nämä on ollut aika uusi juttu Draculle, mutta todella hyvin se luki vastaista kättä ja hyppäsi nätisti mua kohti. Danten kanssahan ohjasin saman kohdan saksalaisella, mutta Dracun kanssa ei olla vielä keretty niitä treenata.

Toinen kohta oli okserin jälkeinen takaakierto, jossa Teemu vähän joutui läksyttämään mua siitä, etten saa liikaa helpottaa ohjaustani vaikka kyseessä on nuori koira, vaan opettaa koira lukemaan normaalia ohjaustani. Eli pois kaikki ylimääräiset saatot ja opeta koira kunnolla lähtemään takaakiertoon. Näitäkin ollaan tehty ihan pennusta asti, vaikkakin enimmäkseen puilla yms. Kyllähän Dracu ihan hyvin lähti kiertämään kun rauhassa lähetin sitä. Mä en myöskään kuulemma ohjaa Dracua yhtä määrätietoisesti kuin Dantea, enemminkin huidon enkä oikeasti oleta että se menee ja tekee  

Rimat tuppaa kanssa tippumaan käännösjutuissa herkästi jos vaihdan kättä kun Dracu on hypyn päällä, eli pitää muistaa antaa sen hypätä rauhassa! Ohjaus ennen ja jälkeen esteen, EI esteen päällä! Huoh, tämä on taas näitä agility basics abc-juttuja, jotka olen unohtanut kun Dante kokeneena koirana antaa niin paljon ohjausta anteeksi!

Toisessa pätkässä otettiin haastavaa sivuirtoamista putkeen josta kunnon hyppysuoralle lähetys ja pieni kontaktien kautta tapahtuva lenkin teko. En meinannut alussa saada Dracua irtoamaan kovassa vauhdissa sivulle lyhyeeseen putkeen, mutta kyllä se sitten lähti kun tarpeeksi huolellisesti lähetti sen, ei vaan huitaissut putken suuntaan epämääräisesti. Tehostettiin kädellä ulospäintyöntöä heittämällä lelua sillä kädellä haluttuun suuntaan jolloin koiralle opetetaan käden "arvoa". Muutama toisto ja johan irtosi kauniisti sivuttain! Näitä pitää treenata paljon lisää!

Pitkä hyppysuora meni tosi hyvin, vitsi kun se koira irtoaa  Kivointa on, että se irtoaa kovaa ja myös hyppysuorille, ei vaan hyppysuorille jonka lopussa on putki... Lähestyttiin kovaa keinulle, mutta sain annettua pienen hidasteen ja Dracu sai sen verran hidastettua että teki ihan nätin kontaktin. Päästiin vielä vähän treenaamaan välistävetoa ja sylkkäriä, jota ei olla tehty paljoa hypyillä, kuivalla Dracu kuitenkin osaa sen. Muutama toisto meni ennenkuin se tajusi että ohjaan sitä sylkkärillä hypylle, mutta sitten menikin tosi hyvin.

Danten kanssa tehtiin ekassa pätkässä rataa osina ja hiottiin niitä hyviksi. Alussa sain tehtyä ihan mielettömän saksalaisen jossa olin jo ohittanut esteen ennenkuin Dante lähti ponnistamaan ja silti se aina hyppäsi sen eikä tullut ohi, ihanasti lukee näitä! Koitin okserin jälkeisellä takaakierrolla mennä valmiiksi hypyn ponnistuspuolelle ja ohjata toisella puolella oleva Dante pakkovalssilla esteen taakse (voikohan selittää epäselvemmin?). Tämmöinen ohjaus on meille ihan uutta, mutta kerran kun palkkasin esteen kulmaan niin Dante teki tosi nätisti. Näitä nyt vaan treenailemaan. Toinen asia mihin kiinnitin nyt erikoishuomiota oli se, että ohjaan tiukoissa käännöksissä koiranpuoleisella kädellä sen sijaan että ohjaisisin Danten esteen yli vastakkaisella kädellä jolloin se kieltää herkemmin. Välillä meinaan lipsua, mutta pääasiassa tuntuu että olen sisäistänyt uuden ohjaustyylin aika hyvin. 

Kokeiltiin pituudella jaakotusta kääntämään Dantea tiukasti, ja se toimi tosi hyvin! Ei vedä koiraa pituudelta pois, mutta kääntää napakasti! Tämä kun on nyt todettu treeneissa hyväksi, niin voisi uskaltaa joskus kokeilla kisoissakin.

Tokalla kierroksella otettiin sitten tavoitteeksi se nolla, ja painettiin 36 esteen rata läpi tehden yhden tai kaksi huolimattomuusvirhettä. Teemu ei ollut tyytyväinen, joten ei auttanut muu kuin alusta taas koko homma = ei mitään lepotaukoja. Tälleen me ollaan treenattu koko kevät ja täytyy sanoa että on mulle tosi hyvä treenitapa! Tavoite on kaksi peräkkäistä nollaa, virheestä pitää aloittaa ihan alusta. Tehtiin ekat 20 estettä tosi hyvin, mutta sitten alkoi energia loppua ja meinasi pitkällä suoralla loppua veto! Ekalla kiekalla hyydyin tässä mutta nyt jaksoi jotenkin ja ihan lopun kieputuksessa lähdin sitten kääntämään Dantea vastaisella kädellä hyppyyn. Niinhän se vaan on, että kun alkaa väsyttämään kunnolla niin palaan takaisin niihin vanhoihin virheisiin  Itse olisin vielä juossut radan jotta saataisiin se ihan puhdas, mutta ei voinut vaatia kovassa helteessä koiralta yhtään enempää. Tätä lisää!

Sunnuntaina oli sitten vielä lämpimämpää kuin lauantaina ja kävi kyllä Niinu-parkaa sääliksi kun joutui olemaan koko päivän kamalassa paahteessa... Noh, turnauskestävyys ainakin kasvaa. Käytettiin myös Danten SM-kisoista voittamia Royal Caninen palautusjauheita ja koirat joi varmaan 3 litraa vettä + käytin niitä uittamassa jokaisessa mahdollisessa välissä.

Dracun kanssa saatiin taas tehtyä muutamia todella hyviä pätkiä! Ekassa otettiin vähän putkelta vauhtia A:lle, jonka jälkeen hypylle jaakottamaan ja siitä lähetys kepeille. Jaakotusta ollaan tehty ihan muutama kerta ja kun maltoin vain katsoa sen loppuun (enkä vain räiskässyt koiraa yli ja lähtenyt siltä seisomalta paahtamaan eteenpäin) niin se onnistui todella kauniisti! Dracu kääntyi nätisti ja haki kepitkin tosi kauniisti! Vähän sain palautetta siitä että vapautin Dracua liikkeellä A:n kontaktilta (joka oli muuten jo vähän turhan nopea...). Pitää malttaa katsoa koiraan ja vapauttaa se käskyllä A-I-N-A.

Kepeillä treenattiin sivuttaisetäisyyden ottoa niin, että otin pikkaisen sivuttaisetäisyyttä, ja kun Dracu pääsi keppien loppuun heitin sille pallon eteenpäin ja lähdin reippaasti sivulle. Tehtiin muutama toisto näin ja tosi hyvin pysyi kepeillä Tätä pitää nyt treenata niin, että vaikka en heitä mitään, ajattelen kokoajan että heitän sille eteenpäin pallon jolloin rintamasuuntani tukee kuitenkin Dracun pujottelua.

Loppuosa olikin sitten kaksi suorassa linjassa olevaa hyppyä, joilta aika sivussa olevaan putkeen lähetys. Dracu lähti tänään hakemaan putkea ihan mielettömän hyvin ja mäkin kerkesin oikeaan paikkaan kun lopetin ihmeelliset himmailuni ja juoksin  Puomissa oli taas aika paljon vauhtia, mutta kyllä ne takajalat sinne kontaktille jäi, vaikka seurakaverit katseli että eipä ole paljosta kiinni! Mut tää on hyvä, nyt pitää vaan vahvistaa sitä itsenäistä kontaktin hakua!

Tokassa pätkässä päästiin treenaamaan pakkovalssia hypylle, jossa mä sain taas kuulla kunniani. On se ihme miten mä en jotenkin osaa ajoittaa yhtään mitään Dracun kanssa... Niinu hoki sitä, että mun pitää muistaa oikeasti katsoa koiraa ja missä se menee joka on ihan totta. En osaa yhtään katsoa Dracun menoa, tuntuu jotenkin että on aina niin tajuton kiire ja katson vain rataa. Ja näissä pakkovalssi-ja välistävetohypyissä on tärkeä muistaa myös, että oma rintamasuunta ja jalat on kohti suoritettavaa estettä, ei valmiina jatkamaan matkaa. Taas niin abc-juttuja, jotka on jäänyt pois kun Dante tekee niin pienillä (ja huonoilla) avuilla. 

Pakkovalssin jälkeen oli U-putken väärän pään ohitus joka sujui oikein mallikkaasti reisitaputuksella. Jotain sentään opetin Draculle hyvin ja sen on putken ekan pään ohitus! Putkijarrutus oli sitten taas vauhdin huumassa hieman unohtunut, joten muisteltiin sitäkin. utken jälkeen oli vuorossa hyppy-välistäveto-hyppy, jossa Dracu kyllä tuli nätisti välistä mutta en meinannut millään saada sitä taas kääntymään hypylle! Tässäkin ongelmana oli kaksi asiaa, 1) jäin liian ottamaan välistävedon liian lähelle ekaa hyppyä kun se pitäisi tehdä lähemmäs tokaa hyppyä jolloin koira ei ole jo ohittanut mua kun se tulee välistä ja 2) rintamasuunta oli taas eteenpäin, ei kohti hypättävää estettä. Nämä kun korjasti niin tattadaa, Dracuhan osasi välistävedon! Like magic...

Vika pätkä oli 90 asteen suljettu keppikulma joka onnistui koska Dracu kaarratti itsensä miltein suoraan lähestymiseen ennen keppejä. Noh, käyhän se näinkin! Sitten takaakierto (niin se rimanpeitto vaan riitti) ja loppusuora. Dracu pudotteli suoralla rimoja koska jäin itse niin paljon himmailemaan, Niinu oli sitä mieltä että mun himmaus merkkaa koiralle kääntymistä ja on ristiriitaista opettaa se lähtemään irtoamaan kovaa kun itse hidastan. Totta, mutta mä haluan ton käskyn "eteen" tarkoittamaan sitä että mä voin vaikka pysähtyä ja tehdä kärrynpyöriä ja Dracu suorittaa täysiä kaikki edessä olevat esteet. 

Danten kanssa tehtiin sitten eka pätkä samanlailla osissa, aloittaen samanlaisella jaakotuksella pituudella ihan alussa. Muutama eka jaakotus meni hyvin, mutta sitten Dante alkoi kaataa pituuden palikoita ja hypätä huonosti, joten otettiin muutama ihan suora pituus joista heitin palkan vielä eteen.Kolmen hypyn välistäveto meni hyvin, mutta Dracun kanssa niin hyvin mennyt jaakotus A:n jälkeen oli ihan katastrofi Danten kanssa! Dante lähti lukemaan sitä takaaleikkauksena kun en tarpeeksi hyvin kääntänyt rintamasuuntaa koiraa kohti. Hinkattiin tätä paljon ja koitin samaa käännöstä mutta ihan perus kieputuksella ja silti ei toiminut. Käänsin sitten toiseen suuntaan valssilla ja kappas kun meni kauniisti. Välillä on hyvä luottaa siihen vanhan kunnon valssiin 

U-putkipään ohitus toi (ylläri ylläri) hankaluuksi. Nämä on meidän ehdoton heikkous. Jos olen liian lähellä ajan Danten väärään putkeen, mutta jos jättäydyn liian kauas ei Dante ole yhtä "hanskassa" ja se valitsee itse ekan pään. Pienellä puolivalssilla ja vastakkaisen käden avulla selvitettiin sitten kuitenkin kunnialla kohta.

Tokalla kierroksella oli tarkoitus kilpailla nollasta, mutta oli vaan niin järjettömän kuuma ettei rataa viitsinyt yrittää kuin muutaman kerran ja meillä homma tyssäsi heti alkuunsa siihen pituuden haparointiin. Mutta silti hyvä treeni, vaikka pää olikin vähän sekaisin kun Niinu oli taas sitä mieltä että jaakotukset kannattaa tehdä kahdella kädellä ettei koira sotke niitä takaaleikkauksiin! Toisaalta ymmärrän tuon pointin, mutta mä olen kohta ihan täysin sekaisin että millä hemmetin kädellä mä oikeen ohjaan mitä! 

Muutama päällimmäinen juttu joka jäi viikonlopusta mieleen:

  • treenaa tekniikka täydelliseksi pienissä osissa ja vasta sitten lähde yhdistämään. Ei ole mitään järkeä tehdä rataa "sinnepäin"
  • mun pitää alkaa ohjata Dracua niinkuin tulen ohjaamaan sitä tulevaisuudessa, ei helpottaa omaa ohjausta koska sei "ei osaa vielä"
  • pitää seurata Dracua tarkemmin radalla katseella. Pidän kontaktia Danteen paljon paremmin kuin Dracuun
  • ohjaa järjestelmällisesti samalla tavalla aina. Koska eri ohjauskuvioita on niin paljon, menee koira helposti sekaisin siitä, että mitä siltä pyydetään jos ei aina ohjaa samalla tavalla
  • jokaisella ohjauksella on tarkoitus, ja mun pitää varmistaa että käskyt tulee tehtyä eikä vain heilutella käsiä "koska tässä kuuluu tehdä näin". Eli saata ohjaus loppuun!
  • Dracun kanssa erityisesti pitää alkaa vahvistaa noita sivulle poispäin lähettäviä käsikäskyjä lelulla! 
  • muista ohjata myös esteelle, älä vain ohjaa ennakoivaa käännöstä! Varsinkin putken jälkeen tulevat tiukat hyppykäännökset tulee helposti kielloiksi kun vain kääntää koiran muttei ohjaa sitä suorittamaan estettä

Vitsi kun oli antoisa kurssi! Teemu ja Niinu on ihan parhaat kouluttajat ja aika hyvin viihdyin koko päivän radan reunalla kun juttua riitti, eli kiitos seurakaverit :) Käytiin vielä molempina päivinä treenien jälkeen Tiian & Ruutin kanssa Haukilahdessa uimassa, vitsi kun oli kivaa! Tiia otti kuviakin, laittelen niitä tänne kunhan tulevat nettiin.