Lähdettiin ajelemaan perjantaina Lean kanssa Kiteelle päin ja saavuttiin sinne vasta yhdentoista aikaan. Mulla oli mukana Dante ja Dracu, mutta Dracu sai tällä kertaa vain seurata kisoja. Danten oli ilmoittanut kisaamaan yhden startin started (aloittelevat) luokan lampailla, ankoilla ja lehmillä. Kisat olivat tosiaan ASCA:n, eli Australian Shepherd Club of America:n, paimennuskisat, jotka eivät ole Kennelliiton alaiset. Tuomarina toimi Yhdysvalloista saapunut Marti Parish, kennel Justus. 

Levottoman yön jälkeen heräsin aamulla ja päätin lähteä katsomaan talosta paljon kello oli. Kellohan näytti 5.35, hip hei. Enään ei kuitenkaan viitsinyt mennä nukkumaan, joten vietin koko pitkän aamun jännittäen ihan hirveästi. Kisat alkoivat klo. 9.00 ja ensin oli ankat. Meillä oli lauantaina vain lampaat, joten pari tuntia + ruokatauko ennen meidän vuoroa. Enpä ole muuten aikoihin jännittänyt kisoja näin paljon, oksetti, pyörrytti ja kammotti koko homma. Jotenkin kuitenkin päästiin lammasaitaukseen ja saatiin rata rämmittyä läpi.

Dantella oli ihan hirveästi vauhtia ja lampaat oli tosi kevyitä. Jo häkistä otto epäonnistui siinä mielessä, että Dante pöllytti lampaat ulos ja ne pääsivät karkaamaan toiseen päähän aitausta. Lähetin Danten hakemaan ne takaisin ja tehtiin ihan hyvä kuljetus ekalle portille. Lampaat lähtivät tokan portin suuntaan ja itse keskityin koiraan, jolloin en huomannut olivatko lampaat menneet tokasta portista. Hetken mietin että mitäs nyt, mutta päätin jatkaa tekemättä porttia uudestaan kun en ollut varma diskattaisiinko meidät jos veisin lampaat uudestaan kakkosportista läpi. Kuljetus häkille oli oikein hyvää, mutta häkityksessä Dante otti aika törkeästi yhdestä lampaasta kiinni, tuomari ei vain tainnut huomata...

Radalta jäi aika huono fiilis, itse olin ihan kipsissä ja käskytin Dantea ihan kummallisesti. Suuntakäskyt unohtuivat kokonaan ja muutenkin ohjaus oli tökeröä. Videolta katsottuna rata ei ollut kuitenkaan niin paha, mun olisi vaan pitänyt antaa Danten tehdä itse enemmän. Vaikka vauhtia oli paljon, Dante piti hyvin etäisyyttä ja teki tosi laajoja kaaria, ei tullut kuin kerran (lopussa portilla) liian lähelle. Saatiin pisteitä 69/100, joka on juuri raja läpäistylle suoritukselle :) Tuomari kiitteli Danten etäisyyttä kovasti ja kirjoitti arvostelulappuun: "VERY talented dog, just needs milage" eli erittäis lahjakas koira joka tarvitsee vain treeniä. Eli hyväksytty suoritus ja eka legi STDs titteliin (niitä tarvitsee kaksi).

Nukahdettiin heti sänkyyn päästyä koirien kanssa ja nukuin sikeästi herätyskellon piippaukseen asti. Jännitys oli laantunut aika paljon ja lähdettiin huomattavasti paremmalla fiiliksellä paimentamaan ankkoja. Hieman taustatietoa: oltiin keretty paimentamaan ankkoja hurjat 2 kertaa aikaisemmin ja Dante inhosi koko hommaa. Ei olisi yhtään halunnut olla mukana koko hommassa ja koitti löytää pakoreittiä jatkuvasti. Eli odotukset ankoille oli hyvin pienet.

Häkistä otto sujui tosi hyvin, mutta sitten tuli pulma. Ankat kerääntyivät ekaan kulmaan eikä Dante halunnut käydä liian lähellä ankkoja ja ajaa niitä pois kulmasta. Pari kertaa koitti, mutta kun ankat hajosivat eri suuntiin Danten ympärillä ja räpistelivät siipiään, oli Dante ihan selvästi "ällöttynyt". Sulki silmät, kyyristyi ja juoksi pakoon sellaisella ilmeellä etten voinut muuta kuin nauraa. Dante selvästi sanoi "kamalia, älkää vain tulko lähelle, kuvottavaa". Ajoin itse ankat kulmasta ja lähdettiin viemään niitä kohti ekaa porttia niin, että mä ajoin ja Dante piti ne kiinni seinässä. Saatiin ekasta portista, mutta sitten ne karkasi häkeille enkä viitsinyt alkaa jauhaamaan vaan häkitettiin ne. Dante oli äärettömän onnellinen kun ankat oli häkissä ja lopetettiin :)

Olin kuitenkin todella tyytyväinen Danteen, koska se ei lähtenyt huitelemaan vaan edes yritti. Nyt meni huomattavasti paremmin kuin treeneissä ja ehkä pienellä treenillä saadaan ankat sujumaan. Tuomari kirjoitti kommenteissaan että koira on stressaantunut ja epävarma mitä sen pitää tehdä ja pitäisi kehua kun tekee oikein. Ongelma oli vain meillä se, että aina kun kehuin Dantea, se luuli että nyt lopetetaan ja juoski mun luo iloisena. Pisteitä kerättiin 59/100, eli 10 pistettä jäi legistä, mutta sitäkin parempi fiilis!

Parin tunnin päästä päästiin kokeilemaan nautoja. Näidenkin kanssa ollaan treenattu tosi vähän, eikä oltu koskaan tehty mm. häkistä ottoa tai portteja. Menin suosiolla itse häkkiin auttamaan Dantea ja saatiin lehmät hyvin ulos. Kuljetus ekalle portille oli ihan ok, lehmät oli itse kävellyt jo puolet matkasta kun suljin porttia. Dante ajoi ne kivan rauhallisesti ekan portin läpi ja puolet matkasta tokalle portille, sitten ne alkoi yrittämään takaisin häkille, mutta saatiin kaksi sentään tokasta portista läpi. Ne lähtivät aika vallattomasti takaisin häkille, mutten yrittänyt suuremmin ottaa niitä hallintaan. Ajettiin lehmät vielä pois häkiltä, avasin häkin ja lähetin Danten hakemaan lehmät, joka onnistui ihan kivasti. 

Kaiken kaikkiaan olin supertyytyväinen meidän molempien työskentelyyn, Dante oli rauhallinen ja päättäväinen, lehmät eivät missään vaiheessa alkaneet haastamaan sitä ja kunnioittivat hyvin. Itse autoin Dantea parhaani mukaan ja en jättänyt sitä yksin tekemään mitä se ei osaa kunnolla. Saatiin 75/100 pistettä, joka oli jo reippaasti hyväksytty tulos eli eka legi tuli myös lehmiltä! Tuomarin kommenteissa luki kaikessa yksinkertaisuudessaan vain: "good job!". Lisäksi saatiin päivän parhaat yhteispisteet aloittelevien luokista ja tästä tuli hieno ruusuke ja titteli päivän paras started koira.

Nyt treenataan syksyllä ja keväällä uudella innolla ja ensi kesänä kisataan Dantelle ne tittelit! Dracu oli koko viikonlopun ajan oikein mallilapsi, katseli mielenkiinnolla kisan tapahtumia, oli ystävällinen kaikille ja muutenkin ihana. Hansu otti kuvia Dracusta pellolla ja lisäksi Dantesta (ja kaikista koirista) paimennuskuvia:

1812858.jpg

1812860.jpg

1812861.jpg

1812863.jpg

1812864.jpg

1812865.jpg