Vietettiin 21.2 lauantai Kausalassa paimentamassa Hilulla. Mentiin samaa matkaa Lindan ja aussie Remyn kanssa. Paikalla oli lisäksi Hansu & Viksu, Hanna & Sinna, Lea & Tami, Laura & Hara ja joku bortsu. Saavuttiin paikalle 12.00 ja kerettiin tekemään yhteensä kaksi sessiota lampaiden kanssa ja yksi sessio ankkojen kanssa.

Tää oli Dracun ensimmäinen kerta paimennuksessa. Mentiin ensin pyöröaitaukseen hihnassa ihmettelemään lampaita. Kierrettiin muutama kerta niitä ympäri ja Dracua kiinnosti yhtälailla lampaat kuin niiden paska. Päästin sen sitten vapaaksi ja koitin epätoivoisesti muistella mitä pennun kanssa oikein piti tehdä. Yritin jatkuvasti ohjata sitä kepillä niinkuin Dantea eikä Dracu tietenkään tajunnut yhtään miksi sohin sitä kepillä! Kun saatiin lampaat vihdoin pois laidasta Dracu teki oikein nätisti kaarta ja juoksutti lampaita ympyrää meidän ihmisten ympärillä. Autoin sitä pitämään vähän etäisyyttä kepillä eikä Dracua tuntunut yhtään haittaavan vaikka muutaman kerran näpäytinkin sitä paimennussauvalla (Dantehan olisi sanonut tästä että "tervemenoa, hoida yksin kuule akka lampaas") vaan innokkaasti jatkoi lampaiden jahtaamista. Mulla oli kyllä kortit aivan sekaisin, olipa kummallista kun pää oli ihan tyhjä, Danten kanssa kun tiedän jo jotenkuten mitä teen. Loppupuolella kun yksi lammas alkoi sitten uhoamaan Draculle niin pentu oli varsin vahva, kävi heti päähän kiinni asenteella "saatana et mulle muuten uhoa!" Olin aika yllättynyt kun yleensä on niin kiltti ja yleensä nämä tilanteet on nuorille koirille niitä hankalia kun pokka ei pidä sanoa mitään lampaalle. Olihan tuo myöhemmin videolta katsottuna aika pentumaista pomppimista, mutta kyllä siellä näkyi lupaavia merkkejä.

Toinen sessio Dracun kanssa tehtiin sitten maneesissa muutama tunti myöhemmin. Aluksi ongelmana oli ettei meinattu saada lampaita pois kulmasta. Dracu oli tällä kertaa huomattavasti kiinnostuneempi lampaista ja koitti vielä enemmän napsia niitä kuonoista jos vähääkään katsoivat sitä silmiin. Kun saatiin ne kulmasta pois tehtiin ihan perus mun ympärillä kiertämistä ja koitin aloitella vähän sitä että liikkuisin ja Dracu keräisi lampaita luokseni. Dracu peitti lampaat pääsääntöisesti hyvin mutta muutaman kerran juoksi lauman läpi ja hajotti ne. Pari kertaa nappaisi lammasta villoista. Korjailin Dracua samoista asioista kun korjaisin Dantea ja tämä aiheutti penturaukalle ihmetystä. Välillä se tuli pomppimaan luokseni kun olin liian tiukka. On se vaikea tietää missä raja menee että nuorella koiralla säilyy mielenkiinto ja toisaalta pitäisi opettaa heti alusta ettei lampaita saa turhaan purra ja täytyy pitää hieman etäisyyttä. Kivasti Dracu kuitenkin luki laumaa ja peitti vaikkei se siellä areenalla siltä tuntunut, onneksi on videokamera josta katsoa vähän rauhallisemmassa mielentilassa. Lopetettiin paimennus hyvään pätkään ja kokeillaan uudestaan toivottavasti jo muutaman viikon päästä.

Danten kanssa tarkoitus on treenata kuljetusta, joten tehtiin kevyillä lampailla pyöröaitauksessa. Harjoitus oli sellainen, että mun oli tarkoitus seistä keskellä aitausta kun Dante kuljettaa lampaita kiinni aidassa mahdollisimman hitaasti (=lue: kävellen tai hitaalla ravilla). Välillä vaihdetaan suuntaa niin, että kutsun sen keskelle ja vaihdan suunnan. Dante kävi tosi kuumana ja viimeksi ollaan paimennettu elokuussa joten meno oli alussa aika vauhdikasta. Kovalla duunilla sain sitten Danten hidastamaan ja huomasin, että agilitystä on apua myös paimennuksessa! Kun oli aika vaihtaa suuntaa, kutsuin Dantea luokse ja tein sylkkärin  Toimi tosi hyvin ja tehtiin myös muutama käännös niin että käänsin Dantea ihan siinä missä se oli. Lopuksi saatiin tehtyä tosi hyvää pätkää, näitä harjoituksia lisää, kiitos!

Tokalla sessiolla aloitettiin maneesista raskaammilla lampailla. Treenattiin vähän kuljetusta ja sitten siirryttiin tekemään hakutreenejä ensin niin, että vein Danten makaamaan kuutisen metriä lampaista ja jäin itse seisomaan puoleen väliin Dantea ja lampaita kasvot kohti Dantea. Sitten lähetin sen hakukaarelle jompaan kumpaan suuntaan ja vahdin että se tekee kunnollisen kaaren eikä oikaise. Kun nämä meni hyvin siirryttiin siihen, että seisoin Danten vieressä naama kohti lampaita ja lähetin Dantea siitä jompaan kumpaan suuntaan. Tämäkin meni varsin mallikkaasti joten lopetettiin nämä harjoitukset ja siirryttiin taas pyöröaitaukseen kevyiden lampaiden riesaksi. Tehtiin samaa harjoitusta kuin ekassa sessiossa ja sitten treenattiin vähän häkistä ottoa ja häkitystä. Häkityksen yhteydessä harjoiteltiin samaa hakukaarelle lähetystä kuin maneesissa, Dante lähti mun sivulta ja varmistin takaa että se tekee kunnollisen kaaren.

Lopuksi tehtiin Danten kanssa vielä ankkoja. Ankat on ainat olleet Danten inhokki, en oikein tiedä miksi. Aluksi Dante oli ihan sitä mieltä että ei täällä mitään paimennettavaa ole ja köpötteli ihan ankkojen ohi kuin niitä ei olisikaan. Jatkoin kuitenkin sitkeästi yritystäni saada Dante paimentamaan niitä ja kehuin hirveästi joka kerta kun teki jotakin ankkojen kanssa. Jonkin ajan päästä alkoi sitten hieman paimentamaan niitä ja kuljetettiin ne kertaalleen koko maneesin läpi. Oli muuten loistava tilaisuus treenata käskyjä kun Dante ei käy yhtään kuumana ankkojen kanssa! Lopetettiin onnistuneeseen suoritukseen ja olin hyvin tyytyväinen Danteen. Nyt vaan lisää treeniä alle niin eiköhän ne kesän kisat mene ihan hyvin